Logistický provider Dachser spustil ve své pobočce Karlsruhe automatizovaný systém Autostore pro vychystávání malých dílů. Jedná se o první instalaci tohoto typu v jeho síti. Systém vychystává malé díly pro zákazníky v oblasti kontraktní logistiky, například z kosmetického průmyslu.
Projekt je součástí strategicky plánované automatizace skladových procesů v oblasti kontraktní logistiky. Strategie automatizace se zaměřuje na zlepšení efektivity, zajištění kvality služeb, odlehčení práce zaměstnancům a dlouhodobou životaschopnost poboček. „Automatizace není samoúčelná. Pomáhá nám odlehčit zátěž lidem, jejichž práce stále zahrnuje monotónní, opakující se nebo fyzicky náročné úkoly,“ říká Thomas Klare, head of corporate contract logistics společnosti Dachser.
Princip chaotického fungování
Systém Autostore je založený na principu chaotického skladování. Konstrukci v Karlsruhe tvoří mřížková hliníková konstrulce o délce téměř 40 metrů, šířce 21 metrů a výšce 5,65 metru. Do této „kostky“ se vejde 30 000 plastových kontejnerů naskládaných na sobě. V každém sloupci je naskládáno 16 boxů. Po mřížce se pohybuje třináct robotů. Roboti pomocí chapadla přesouvají kontejnery na volné pozice a přepravují je do výdejního portu pro zpracování objednávky.
Vychystávání objednávek probíhá ve čtyřech překladištích. Systém dodává kontejnery s malými díly pomocí boxového karuselu CarouselPort. Skladovým operátorům pomáhá při vychystávání intuitivní asistent využívající vizuální signalizaci. Celý proces řídí WMS. „Zásadní otázkou není, kolik technologie můžeme použít, ale která řešení lze trvale integrovat do našich provozních procesů,“ konstatuje Stefan Hohm, chief development officer (CDO) skupiny Dachser.
Dachser uvádí, že automatizace pomáhá odlehčit zaměstnancům od monotónních, opakujících se nebo fyzicky náročných úkolů. „Pro naše zaměstnance znamená tento systém znatelné snížení pracovní zátěže. Řada manuálních činností už není nutná a ergonomicky náročné činnosti se omezily,“ upřesňuje Bernd Großmann, general manager pobočky Dachser Karlsruhe.
Připravil: Filip Hubička
Foto: Dachser





