Komentář: Procesní změny vedly k tomu, že i s více než polovinou pickerů vychystáváme na čas
Miroslava Jechoux, CEO společnosti DLC Napajedla, popisuje, jak se dá zvládnout vychystávání se značně omezeným logistickým týmem. Vyjádření zaznělo při nedávném virtuálním setkání Klubu logistických manažerů.
Na jaře se nám covid-19 téměř zázračně vyhýbal a nikdo nebyl nakažen ani v karanténě. Nemohu říci, že aktuálně by u nás byla kritická situace z hlediska nakažených nebo nemocných, ale přibližně polovinu pickerů máme doma z důvodu karantény nebo ošetřovného.
Miroslava Jechoux: covid posunul dopředu naši efektivitu
Během léta jsme se na tuto variantu připravovali a dá se říci, že covid posunul dopředu naši efektivitu. Snažíme se redukovat zbytečné úkony, které by mohly pickerů prodlužovat čas vychystávání. Docílili jsme stavu, kdy do jedné vychystávací jednotky jde vyšší počet kusů, čímž se snížil čas, který jednotlivý picker potřebuje na přípravu objednávky do obchodu. V předchozích měsících mohly obchody objednávat například sedm kusů zboží z krabice, kde jich bylo deset. To jsme změnili a obchody musí odebírat celá balení.
Zmizely velké zpožděné dodávky
V důsledku toho jsme o 40 procent redukovali čas pro vychystávání a tím potřebujeme i méně pracovních sil. Najednou také zmizely velké zpožděné dodávky. Současně jsme začali zavážet jen takové zboží, jež je opravdu žádáno. Vedoucí obchodů dostali nařízení, aby objednávali jen to, co chybí nejvíce. Tato opatření a některá další vedla k tomu, že můžeme fungovat i za této situace.
Zpracoval: Stanislav D. Břeň,
foto: archiv