V časopise Systémy Logistiky 160 můžete najít obsáhlý rozhovor s Milanem Šírem, ředitelem nákupu a logistiky společnosti Hamé. V následujícím článku přinášíme jeho pohled na obaly a zároveň další fotografie z centrálního skladu ve Starém Městě u Uherského Hradiště.
Sortiment Hamé sahá od zeleniny po maso a výroba i logistika pracují s mnoha typy obalů: plastovými, dřevěnými a kovovými bednami či boxy, standardními i nestandardními paletami. „Obstaráváme oběh obalů pro jednotlivé závody a centrální sklad, také mezi námi, odběrateli a dodavateli. Je to poměrně živý organismus, který se musí pečlivě hlídat,“ říká Milan Šír.
V případě úspěšné sezony s výjimečně vysokým množstvím zeleniny, která se uchovává v kovových boxech, se obaly dokupují. Obaly patří do majetku firmy, standardních europalet vlastní Hamé desítky tisíc, protože drží vysoké zásoby sezonního zboží. „Staré palety každý rok pravidelně odepisujeme a nakupujeme nové. Provozujeme také vlastní certifikovanou opravnu,“ doplňuje Milan Šír.
Změna obalu samotných výrobků se odvíjí od několika faktorů: ceny, moderních trendů, ekologie a marketingu. Trend postupného přecházení na plast není vždy dobrým řešením, jak vysvětluje Milan Šír: „Plastová balení kečupu se třeba vlivem horka více bortí. Důležité jsou také preference zákazníků, někteří upřednostní sklo, kde mohou výsledný produkt vidět.“ Ve skle Hamé prodává například i masové konzervy a paštiky.
Text i foto: Stanislav D. Břeň