„Pozitivní výsledky analýzy ovlivnil zejména vývoj nové odlehčené láhve. Díky tomu výrazně klesla spotřeba plastu a množství energie potřebné na výrobu obalu. Uhlíková stopa, která bývá považována za nejvýraznější ukazatel zátěže, tak u přírodní minerální vody Mattoni v 1,5 litrovém PET obalu klesla o více než 21 procent,“ uvádí Marie Tichá, autorka studie a jedna z předních odbornic na LCA v České republice. Její tým také zpracoval v roce 2007 pro Ministerstvo životního prostředí studii LCA nápojových obalů. Ze srovnání obou prací vyplývá, že Mattoni je „ekologičtější“ než ostatní balené vody na trhu. Mattoni je tak první značkou minerální vody v ČR, která má zpracovanou kompletní analýzu životního cyklu svého vlajkového výrobku. „I ve srovnání s předními značkami zahraničních balených vod jsou dopady naší výroby na životní prostředí významně menší,“ uvedl generální ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale.
Zlepšení dopadu na životní prostředí v číslech:
Uhlíková stopa – 21%
Spotřeba energie -18,44%
Produkce odpadu -16,44%
Tvorba fotooxidantů (tzv.letní smog) -25%
„Zajímavé je rovněž porovnání s jinými nápoji, které běžný český spotřebitel denně konzumuje. Uhlíková stopa piva je pětinásobně větší, životní cyklus stejného množství vína spotřebuje až 5 krát víc energie než 1,5 l Mattoni.* Pozornost si také zaslouží srovnání výsledků analýzy s podobnými studiemi kohoutkové vody. „Ukázalo se totiž, že rozdíly v LCA jsou mnohonásobně menší, než se běžně uvádí,“ potvrdila Tichá. Dostupné české studie například do dopadů vody z kohoutku na životní prostředí nezapočítávají ani energetické a ekologické náklady na vodovodní rozvody, ani jejich údržbu či enormní ztráty vody způsobené zastaralou infrastrukturou. Podobná komplexní studie LCA vody z kohoutku však v Česku zatím není k dispozici.
„Každá lidská činnost představuje jistou zátěž pro životní prostředí. Řešením tohoto problému není podle nás snižování životní úrovně, nýbrž hledání takových inovací a výrobních postupů, které zátěž pomohou snížit, aniž by to ovlivnilo kvalitu života. Touto cestou se hodláme ubírat i my,“ uvedl Alessandro Pasquale. Mattoni proto například jedná o obnovení provozu železniční vlečky v blízkosti stáčírny. Společnost zavedla i některé nové výrobní procesy, jejichž pozitivní efekt na životní prostředí nechá posoudit v dalších studiích LCA. „Tyto studie jsou jedním z nejdůležitějších informačních nástrojů naší výrobkové politiky orientované, na minimalizaci vlivů na životní prostředí,“ dodal Pasquale.
LCA
Posuzování životního cyklu (Life Cycle Assessment) je metoda porovnávání environmentálních dopadů produktů, hmatatelných výrobků či služeb, s ohledem na celý jejich životní cyklus, tzv. od kolébky do hrobu. Uvažovány jsou emise do všech složek životního prostředí během výroby, užívání i odstraňování produktu. Zahrnována je rovněž ekologická zátěž ze získávání surovin, výroby materiálů, pomocných procesů, či subprocesů. Metoda LCA má pevně danou strukturu a provádí se dle mezinárodních norem řady ISO 14040. Odpovědné společnosti ji využívají pro strategické plánování a rozhodování při hledání nejvýhodnějších životních cyklů, tj. těch, které mají minimální negativní vliv na životní prostředí
Uhlíková stopa
Konkrétní podíl výrobku na emisích vyjadřuje tzv. uhlíková stopa. Je to množství oxidu uhličitého a ostatních skleníkových plynů uvolněných během životního cyklu produktu či služby.